Kadıköy deki dönüşüm ruhsat çıkış sürelerini 25 yıla çıkarabilir! | Ahmetoğlu İnşaat
Kadıköy deki dönüşüm ruhsat çıkış sürelerini 25 yıla çıkarabilir!

Kadıköy deki dönüşüm ruhsat çıkış sürelerini 25 yıla çıkarabilir!

Kadıköy'de Bağdat Caddesi ve Fikirtepe ile başlayan dönüşüm süreci ruhsat çıkarma sürelerini de etkilemeye başladı. 27 bin binanın daha dönüşeceği ilçede yılda en fazla 1000'e yakın ruhsat çıkabiliyor.



Kadıköy'de Bağdat Caddesi ve Fikirtepe ile başlayan yoğun kentsel dönüşüm süreci ruhsatların çıkış sürelerini de etkilemeye başladı. 


Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Tever, Kadıköy'ün Bağdat Caddesi ve Fikirtepe ile birçok müteahhidi kendine çektiğini aktararak "Özellikle Anadolu Yakası'ndaki müteahhitler caddeyi bir üs olarak kullanmaya başladılar. 300'den fazla müteahhit bölgede. O yüzden Kadıköy'de çok ciddi yoğunluk var. Daha önce belediyeden ayda 50 ile 60 arasında ruhsat çıkarken belediye şartlarını zorlayarak şu anda ayda 80 adet ruhsat çıkarmaya çalışıyor. Buda yüda 1000 ruhsat anlamına geliyor. 


Kadıköy'de 27 bin 500 binanın da kentsel dönüşümü var. Bu da 20-25 yıllık süreçte ruhsatların verilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle Fikirtepe'deki gibi ada bazında dönüşüm olması önemli" diye konuştu. 


Üniversiteliler Bağdat Caddesi'ni tercih ediyor 


Bu yoğunluğun ancak ada bazında dönüşümle aşılabileceğini aktaran Tever, "Bağdat Caddesi'nde dokunulmayan adalar bir teşvik verilip ada bazında bir çözüme ulaştırılabilir. Bu planlamayı da ancak Çevre Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi yapabilir" dedi. 


Bağdat Caddesi'nin bu kadar ilgi çekmesiyle ilgili değerlendirme yapan Faruk Tever, 1972 yılında hazırlanan Bostancı- Erenköy imar planı ve 1973 yılında Boğaziçi Boğaziçi Köprüsü'nün açılmasıyla Bağdat Caddesi  ve çevresinin değişmeye başladığını aktardı. Anadolu Yakası'nda Kızıltoprak'tan başlayıp Maltepe-Kartal sınırına kadar devam eden caddenin, sahile paralel 5.5 kilometrelik bir hatta sahip olduğunu söyleyen Tever, yaşam standardının yüksek olduğu caddeye gelenlerin yüzde 18'nin lisansüstü, yüzde 60'nın üniversite mezunu, yüzde 20'sinin lise, yüzde 2'nin ise ilkokul ve ortaokul mezunu olduğunu söyledi. Ağılıkla 30 yaş civarı bir kitlenin caddeye geldiğini anlatan Tever, önemli bir bölümünün caddeyi buluşma noktası olarak değerlendirdiğini aktardı. Gelenlerin yüzde 3'nün her gün, yüzde 19'nun haftada bir iki kez, yüzde 33'nün hafta sonu, yüzde 45'nin bir iki kereden fazla geldiğini anlatan Faruk Tever, kafe ve restoranların da bölgede önemli bir çekim merkezi olduğunu ifade etti. Faruk Tever, bu nedenle müteahhitlerin caddede yer almaya önem verdiğini dile getirdi.

 

Deprem öncesi yapılan binaların yüzde 27'si acilen yıkılmalı 


2012 yılının Mayıs ayında çıkan Affet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasasından sonra dönüşümün başladığını son 1-2 yılda ise çok hızlandığım aktaran bundan dolayı İstanbul dışında da müteahhitlerin gelmeye başladığını kaydetti. 1999 depreminden önce yapıların yüzde 60'lık bölümünün ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapılan binalar olduğunu aktaran Faruk Tever, "Bunların yüzde 27'sinin de acilen boşaltılıp yıkılması lazım. Çünkü Marmara'nın altın aktif bir fay hattı var ve uzmanlar 99 depreminden sonra 30 yıl içinde yeniden büyük bir deprem bekliyorlardı" dedi. 


Yeşil binalar daha önemli hale gelecek 


İklim değişikliğinden dolayı su ve enerji tüketimini düşüren yeşil binaların daha da önemli hale geleceğini aktaran Tever, gelecek 25 yıllık dönemde kentsel dönüşüm kapsamında 7 milyon konutun yenileneceğini belirterek, "Bu konutlar yeşil bina konseptine uygun yapıldığında yıllık 30 milyar bir tasarruf sağlayabiliriz" diye konuştu. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği'ninde yeşil bina sertifikası olan LEED vermeye başladığını kaydeden Tever, dernek olarak ÇEDBİK'le işbirliği yaparak üyelerini yeşil bina yapmaları konusunda teşvik ettiklerini söyledi. 



YÜZDE 25'LİK İMAR ARTIŞINI BİR YIL UZATTI


AYİD kurulalı henüz 1 yıl oldu ancak bu süre içinde üyelerini önemli bir sorununa çözüm buldu. Kentsel dönüşümde teşvik amacıyla binalara yüzde 25'lik bir imar artışı sağlandığını aktaran Faruk Tever. 21 Mayıs 2014 yılında bu artışın yüzde 20'ye düşürüldüğünü belirterek, "Müteahhitler yüzde 25'le anlaşma yaptıklarında bir kira ödüyorlar, bir teminat mektubu veriyorlar. Bazı yerlerde yıkımlar yapılmış. Ancak bu oranla anlaşma 31 Aralık 2015 yılına kadar ruhsat alan projeler için geçerli" dedi. Kadıköy'de yoğunluk nedeniyle de yüzde 25'e göre proje yapan firmaların bu tarihe kadar ruhsat çıkarmalarının çok zorlaştığını aktaran Tever, "60-70'e yakın müteahhit çok zor duruma düştü ve derneğe geldiler. Biz de dernek olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ulaşarak bu süreyi 31 Aralık 2016 yılına kadar uzattık" dedi. 

Bize Ulaşın

0216 405 20 21

Projelerimiz hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanız adına, sizi ofisimizde misafir etmekten mutluluk duyarız.

Bizimle İletişime Geçin
Yukarı Çık